Activiteiten voor lotgenoten

Na de diagnose ‘kanker’ verandert er heel veel: voor jou maar ook voor je naasten (familie en vrienden). Zowel fysiek als mentaal gebeurt er binnen korte tijd heel veel. Contact met lotgenoten kan dan veel steun geven. Zij weten als geen ander wat je doormaakt en staan je met raad en daad bij. Bij ’t Praethuys zijn diverse groepen waar je terecht kunt.

Lotgenotengroep Partners

Bijeenkomst iedere eerste dinsdagavond van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur. Wanneer je partner kanker heeft, kan dat de verhouding tussen jou en je partner beïnvloeden. De ziekte kan jullie dichter bij elkaar brengen, maar de relatie ook onder druk zetten. Daarnaast maak je als partner een fundamenteel ander proces door, met geheel eigen zorgen en emoties. Ook is het soms een uitdaging de ziekte van je partner in te passen in je eigen leven. Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen en voorkom je overbelasting? Hoe combineer je werk en zorg? Hoe werkt de ziekte door binnen je relatie en hoe blijf je verbonden met elkaar? Op deze avond kan je als naaste ervaringen uitwisselen met anderen wiens partner kanker heeft.

Lotgenotengroep Borstkanker

Leven met en na borstkanker kan een pittige klus zijn. “Het leven lijkt soms wel alleen om kanker te draaien”, aldus een van onze gasten. Geconfronteerd worden met de gevolgen zoals extreme vermoeidheid na de behandeling of je dagelijks werk hervatten, houdt veel vrouwen bezig. Tijdens alle behandelingen maar ook zeker daarna. Het ontmoeten van lotgenoten – en met ze praten – steunt! De lotgenotengroep Borstkankerpatiënten biedt een luisterend oor. “Geen mens die het hier niét begrijpt.” De groep komt iedere eerste dinsdagochtend van de maand van 10.30 uur – 12.00 bij elkaar. Zie voor de exacte data onze Maandkalender.

Lotgenotengroep Prostaatkanker

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker; het betreft zo’n 10% van alle diagnoses. Dat wil dus zeggen dat er veel lotgenoten zijn. En allen hebben te maken met de bekende gevolgen, zowel medisch als emotioneel, seksueel als sociaal. Het is dan heel goed en soms zelfs geruststellend om te horen hoe medepatiënten daarmee omgaan.
De prostaatkankergroep komt 6 x per jaar op dinsdagochtend en 4x per jaar op dinsdagavond bij elkaar. Kijk op onze Maandkalender voor de juiste data.

Lotgenotengroep Nabestaanden

Elke eerste donderdag van de maand is er van 19.30 tot 21.30 uur een lotgenotenbijeenkomst voor nabestaanden. Wil je praten over rouwverwerking met gelijkgestemden? Dat kan in ’t Praethuys, een warme, vertrouwde plek waar mensen naar je luisteren. Voor vrouwen én mannen. Op een vrijblijvende manier in contact komen met lotgenoten, waarbij je je verhaal kunt delen en ervaringen kunt uitwisselen.

Lotgenotengroep Leven met Uitzaaiingen

Voor mensen met een uitgezaaide vorm van kanker organiseert ’t Praethuys jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Misschien heb je vragen en wil je daarover in gesprek met anderen. Vragen over wel of geen behandeling bijvoorbeeld, over omgaan met tegenslagen, maar ook over het hier en nu. Waar haal je kracht uit? Hoe blijf je zo goed mogelijk op de been? Gesprekken met lotgenoten zijn ondersteunend en helpen bij het ziekteproces. De invalshoek hierbij is “Positieve Gezondheid”, waarbij niet de ziekte maar de totale mens centraal staat. De groep komt iedere derde  dinsdagochtend van de maand van 10.30 uur – 12.00 bij elkaar. Zie voor actuele data onze Maandkalender.

Wandelen voor onze gasten

Eens in de twee maanden is er op zondagmorgen een wandeling voor onze gasten. Wandelen is: met elkaar oplopen en op ontspannen wijze delen en uitwisselen van ervaringen en emoties.
Samenkomst in ’t Praethuys is om 10.00 uur met een kopje thee of koffie. Na de wandeling is er in ’t Praethuys een kopje soep en gelegenheid om nog wat na te praten.
Je kunt altijd iemand meenemen als je het moeilijk vindt om alleen te komen. Kijk op onze activiteitenkalender voor de juiste data.

Activiteiten voor lotgenoten

Recurring

Lotgenotengroep Borstkanker

De lotgenotengroep Borstkankerpatiënten biedt een luisterend oor. “Geen mens die het hier niet begrijpt.” Iedere 1e dinsdag van de maand van 10.30 - 12.00 uur.

Recurring

Lotgenotengroep Partners

Op deze avond kan je als naaste ervaringen uitwisselen met anderen wiens partner kanker heeft. Iedere eerste dinsdagavond van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Recurring

Lotgenotengroep Prostaatkanker

Lotgenoten en naasten kunnen in een rustige sfeer praten over hun emoties en gevoelens bij prostaatkanker. Dinsdag ochtend 11 april van 10.30 - 12.00 uur.

Vragen over ’t Praethuys? Of over onze activiteiten? Neem dan contact met ons op!

Weet dat je altijd kunt binnenlopen. Maak je liever een afspraak? Dat mag natuurlijk ook.

Westerweg 50
1815 DG Alkmaar

T 072 511 36 44
E info@praethuys.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Inschrijven voor

  • Hidden
  • Hidden
×

CORONAMAATREGELEN

Beste gasten van ’t Praethuys,

  • ’t Praethuys is weer open.
  • We werken volgens de richtlijnen van het RIVM.
  • Handen wassen, geen handen schudden, proberen afstand te houden, ruimten ventileren.
  • De activiteiten en lotgenotenbijeenkomsten kunnen weer plaats vinden in onze huiskamer. Zie hiervoor ook onze activiteitenkalender.
  • Voor een kop koffie en een luisterend oor bent u altijd welkom op maandag- en woensdagmiddag of op donderdagochtend vanaf 10.00 uur. Ook kunt u een afspraak maken zodat u dan snel aan de beurt bent!